Sobota 9.11.2024, 10.00-15.00, Svatá (u Berouna)
Součástí 5ti hodinového kurzu je nejenom praktické vaření, ale i povídání si o jídle a ročním období Váta.
Dozvíte se:
* rady a tipy pro období Váta (podzim)
* jak upravit jídelníček
* důležitost sezónnosti a lokálnosti surovin
* které potraviny nás na podzim vyživí, uzemní a prohřejí
* jak funguje naše trávení, jak podpořit náš trávící oheň Agni
* jaké koření na podzim používat a jaké jsou jeho léčebné účinky
* 6 chutí v jídle
* jak vykouzlit výživné jídlo pro celou rodinu
* CO, JAK a KDY jíst.
Minimální počet účastníků jsou 4, max 6. Vaše místo bude rezervované po zaplacení zálohy 1000 Kč. Více informací po přihlášení se.
CO SI UVAŘÍME?
Kitchari
Je jedním ze základních léčivých jídel
v ajurvédské kuchyni. Je to směs rýže Basmati, půlených Mungo fazolek, ghí, vařených s kořením podporujícím trávení. Používá se také jako strava při ajurvédské očistě, když se cítíte pod psa, jste vyčerpaní po dlouhé cestě nebo se léčíte z nemoci. Kitchari je v Ajurvédě něco jako "kuřecí vývar" pro nás v Čechách.
Mrkvový krém
Podzim je také čas polévek. Další z dobrot, které si na kurzu uvaříme je MRKVOVÝ KRÉM SE ZÁZVOREM, BATÁTY, KOKOSOVÝM MLÉKEM a dalším koření. Polévka je GRUNT, jak se říká. A tento recept bude speciálně vyladěn pro lidi konstituce Váta, kteří mají delikátní trávení a je ideální pro chladné podzimní dny, období Váta.
Muffiny ala štrůdl
MUFFINY ALA ŠTRŮDL. Tak jsem nazvala tyto veganské bezlepkové muffiny. Chutí mi připomínají štrůdl díky jablíčkům, skořici, vlašákům, které jsou doplněné o pohankovou mouku, ovesné vločky, javorový sirup, chia semínka a rostlinné mléko. Plnohodnotná svačinka pro děti i dospělé.
Směs CCF na podporu trávení
Podzim je také období, kdy se nám může zhoršovat trávení. Můžeme víc trpět na nadýmání, plynatostí, či mít sklony k zácpě. Pokud neupravíme jídelníček, může se to velmi rychle stát. A k receptům, které jsem popsala výše si ještě společně namícháme čaj na podporu trávení, který je fajn popíjet, když se u Vás trávicí potíže objeví.
Ghí (přepuštěné máslo)
Ghí je čistý máselný tuk, který je velmi blahodárný pro naše tkáně, pro naše trávení a tím i pro naši imunitu. Je to tuk, který je nejvhodnější pro vaření, jelikož jeho kouřový bod (teplota, při které se začíná připalovat) je až 250 stupňů. Při přípravě přepuštěného másla se zbavíme mléčné bílkoviny a tak ghí nebude vadit ani lidem s laktózovou intolerancí.