Jak mi Ájurvéda změnila život a pomohla vyřešit problémy s trávením i mírnou nadváhou.

Nikdy jsem nesledovala a nenásledovala žádné trendy v dietách, tak nějak jsem se snažila jíst intuitivně.

Protože jsem měla velmi náročnou práci, často jsem jedla u počítače. U přípravy jídla jsem nepřemýšlela o tom, jaké ingredience kombinuji. Stačilo, že kombinace byla chutná, ingredience zdravé a vlastně to bylo i tak trochu jedno, protože jsem často ani nevnímala, co jím.  U jídla jsem si vyřídila pár telefonátů, či přečetla maily.

A ač mi bylo jenom kolem třiceti, začala jsem mít mírnou nadváhu a velké problémy s plynatostí a nadýmáním.

”Přece jím zdravě!”, říkala jsem si, a nechápala jsem.

Nebyly mi potvrzeny žádné alergie na jídlo, ani intolerance a přece trávící potíže neustávaly, ani se mi nedařilo shodit těch pár kilo navíc.

Začala jsem pátrat tam, kde západní medicína skončila. Byla to dlouhá cesta sebepoznávání a snažení se najít to, co mi způsobuje potíže. Na internetu jsem pročítala desítky zahraničních článků o zdravém životním stylu, až jsem narazila na Ájurvédu.

”Konečně něco, co dává smysl a zní naprosto logicky a přirozeně“.

Jak to, že jsme se tak odpojili od sebe, že nevnímáme signály těla, nebo vědomě tyto signály ignorujeme?

Fascinace Ájurvédou šla u mně do takové hloubky, až jsem jí začala studovat. V té době jsem žila ve švédském Stockholmu. Více o mém příběhu si můžete přečíst zde.

Když se zpětně ohlédnu, které ty aha-momenty byly tak zlomové k pochopení mých špatných návyků a nalezení příčin trávících potíží a nadváhy, zmínila bych tyto:

• Ne všechno, co je zdravé se dá všeobecně považovat za prospěšné pro každého.

Pokud třeba lidi konstituce Váta jedí přemíru syrové stravy, nebo pijí studené nápoje, můžou se objevit potíže s trávením v podobě nadýmání, plynatosti, zácpy, z těch psychických projevů to budou úzkosti, strachy, či nespavost.

Lidé konstituce Pitta mají v sobě hodně ohně a při přemíře potravin zvyšujících horkost v těle např. fermentované produkty, ostřejší koření, ale pití alkoholu, či kávy, projeví se to na těle v podobě překyselení, pálení žáhy, vyrážkami, opary, průjmy, či emocemi typu hněv, vztek, kritičnost.

A pokud lidé konstituce Kapha budou jíst přemíru potravin bílé barvy např. bílé pšeničné mouky, soli, mléka a mléčných výrobků, tučných či sladkých pokrmů, budou nejenom přibírat na váze, ale jejich trávení bude pomalé, dostaví se únava, letargie, budou trpět na zahlenění, ucpané dutiny, časté nachlazení, alergie.

Jenže to co není dobré pro Kaphu, je třeba vhodné pro Vátu, jednoduše proto, že má každá svoje individuální kvality. Jednou z vlastností Váty je, že je lehká a proto potřebuje uzemnit – takže pro ni tučné či sladké pokrmy  jsou naopak vhodné.  Jen pro upřesnění, sladké nemyslím cukrem slazené, sladkou chuť z pohledu Ájurvédy má třeba pšenice, rýže, mrkev, batáty, hodně sladké a šťavnaté ovoce, mléko, vajíčka, hovězí. 

Takže je opravdu důležité znát sebe, svoji individuální konstituci (Prakriti) a případnou vaši momentální nerovnováhu (Vikriti).

• Ne všechny potraviny je vhodné jíst po celý rok.

Příroda nám dává přesně takové potraviny, které zrovna v to roční období potřebujeme. Měli bychom jíst co nejvíce sezónně. Proto, když nakupujeme v obchodech, zkusme zapřemýšlet, co je právě v sezóně a co ne. Takové jahody v lednu? Nebo dýně v červnu? To fakt ne.

Na jaře, v období KAPHA potřebujeme ve stravě trochu odlehčit, protože Kapha je těžká nepohyblivá, měli bychom preferovat lehčí jídla, ostřejší chutě a pálivější koření, které stimulují jinak pomalé trávení Kaphy. Strava by ale měla být teplá, vařená, protože venku je v tomto období pořád tak trochu chladno. Vhodné potraviny jsou např. chřest, hrášek, brokolice, zelí, zelené fazolky, listová zelenina.

V létě, období PITTA, kterého hlavní kvalitou je horkost, byste automaticky měli snížit příjem potravin, které zahřívají a naopak zařadit potraviny, které vás zchladí. A to nemyslím na teplotu jídla, či pití, ale jejich kvalitu. Chladí nás např. okurky, cukety, čerstvý koriandr, dozrálé šťavnaté ovoce nebo třeba tofu, adzuki fazole, mungo fazolky, červená čočka, jasmínový čaj.

Na podzim a v zimě, v období VÁTA potřebujeme víc uzemnit, protože Váta je lehká a pohyblivá, ale i zahřát, protože Váta je studená. V tomto období si můžeme dopřát jídla s vyšším obsahem kvalitního tuku, maso, kořenovou zeleninu, batáty, vhodné jsou polévky a dušené pokrmy. Strava by měla být teplávařená. Nezapomeňte na koření, které mírně zahřívá a podporuje proměnlivé trávení, které je slabou stránkou Váty, např. kardamom, koriandr, kmín, fenykl, zázvor, skořice.

• Ne všechny ingredience je dobré kombinovat.

Třeba takový jogurt s ovocem je pro někoho možná chutná, ale naprosto nevhodná kombinace. Ovoce by mělo být konzumované samostatně, protože velmi rychle tráví. Když ho zkombinujeme s jogurtem, naše trávení se zpomalí a ovoce začne v našich střevech fermentovat.

Další nevhodné kombinace jsou třeba fazole se sýrem (pardon mexická kuchyně), či kombinace fazolí s masem nebo rybou, kombinace mléčných výrobků s rybou, či masem, takže taková svíčková.. mno, jen si vzpomeňte, jak se cítíte, když si ji dáte k obědu 🙂

• Nejenom co, ale i JAK a KDY jíme je důležité.

Nesprávná kombinace surovin, přemíra nevhodných potravin pro naši konstituci, nesezónní strava, stres, jídlo ve spěchu, u počítače, přejídání se, pití ledových nápojů, diskutování náročných témat u jídla. To je jen malý výčet špatných stravovacích návyků, které můžou způsobit trávící potíže, které následně oslabí trávící oheň – Agni. A když se oslabí Agni, nebudeme jídlo dobře trávit.

Nestrávené jídlo pak začne v těle tvořit Ámu – toxiny a už jsme si zadělali na nerovnováhu, která v případě naší nevšímavosti a nezavedení korekce do našich návyků může vyústit až v nemoc. 70% imunity je v našich střevech! A většina nemocí vzniká v našich střevech.

• Důsledek špatného trávení – Áma.

A co se stane, když budeme dlouhodobě přehlížet naše trávící potíže? 

Áma (toxiny) naruší náš metabolismus.Toxiny v těle se projevují přetrvávajícím nadýmáním, plynatostí, zácpou či průjmem, na jazyku se může vytvořit bílý povlak a červené tečky, cítíme se unavení, letargičtí, přibíráme na váze, nebo se nám nedaří zhubnout, máme nízkou motivaci, psychickou otupělost.

Pokud jste se našli v některých příznacích a berete je už jako vaši součást, není to v pořádku. Není to normální. Je dobré nenechat je bez povšimnutí, protože pokud se toxiny včas z těla neeliminují, dostanou se hlouběji, až do tkání a pak už cesta zpět k rovnováze a zdraví bude náročnější.

Proto vnímejte to, jak se cítíte a jak trávíte.

Ájurvéda není dieta, je to ŽIVOTNÍ STYL.

Je důležité si osvojit nejenom jídelníček vhodný pro každé roční období a vaši konstituci, ale najít si i cestu pro péči o své tělo, mysl, i duši a udělat si z ní každodenní rituály. Jelikož pouze to, co děláme pravidelně nám může přinést vitalitu a zdraví.

V neposlední řade je důležité nehasit jen oheň k odstranění důsledků našich špatných návyků, ale hlavně najít a odstranit příčiny. Zbavit se špatných návyků a nahradit je novými, prospěšnými naši individuální konstituci a momentálnímu stavu. Jen tak si zajistíme, že si své zdraví udržíme a situace se nebude opakovat.

Abychom mohli upravit své návyky, jídelníček a životní styl opravdu sobě na míru, musíme znát své PRAKRITI – vrozenou konstituci (je neměnná, stejná po celý život) a dóšu / VIKRITI – momentální nerovnováhu (mění se, vliv má životní styl, ale i třeba změna ročních období).

Pokud ještě svojí konstituci neznáte, můžete si se mnou domluvit individuální konzultaci, nebo si udělejte dóša test. Dóša test je pouze orientační. Přesné určení vaší konstituce je nutné konzultovat s odborníkem, který tak učiní na základě vyšetření pulzu, diagnostiky jazyka, očí a nehtů.

Je naprosto klíčové porozumět kvalitám jednotlivých dóš a jejich poměru v nás, protože to nám prozradí v čem jsou naše silné i slabé stránky, naučíme se rozeznat jednotlivé nerovnováhy, které když se pak objeví, budeme přesně vědět, jak na ně reagovat, abychom je vyrovnali.

A jak to dopadlo se mnou? Co moje trávící potíže a mírná nadváha?

Po úpravě jídelníčku, jemné očistě s podpůrnou bylinnou terapií a zakomponování dalších technik na zvládání stresu jako jsou jóga, meditace, či dechová cvičení jsem cítila, jak moje tělo, mysl, metabolismus začali fungovat jako tým.

Začala jsem víc vnímat i to „JAK“ jím. Takže už mne neuvidíte jíst u počítače, či za běhu. Jídlo je lék, pokud ho umíme správně užívat a stává se jedem, pokud ho nedokážeme pořádně strávit a to i díky našim zlozvykům.

Můj trávící oheň se restartoval, metabolismus začal fungovat a dokonce se mi vyjasnila mysl. Zhubla jsem a moje váha se ustálila a od té doby už jsem s nadváhou problém neměla. A není to o hlídání se, tohle a tamto nesmím, je to o porozumění sobě sama, svojí konstituci a kvalitám jednotlivých ingrediencí.

Něco na závěr:

Hodně informací, já vím, a to jsem zdaleka nemohla zacházet do detailů a tak mám spoustu námětů na další články.

Sama jsem se kdysi zmítala v množství informací, které jsou k dispozici na internetu, či v knížkách a nevěděla jsem, kde začít a proto vám teď chci pomoci na cestě ke změně životního stylu, udržení si zdraví, či nastolení přirozené rovnováhy.

Kromě článků na blog se pro vás chystám natočit i online video programy, kde navíc k teoretickým vědomostem přidáme i ty praktické. Těšit se můžete na vaření, péči o tělo i mysl, očistné techniky a zajímavé rozhovory s odborníky ve svém oboru.

Ájurvéda mne fascinuje dnes a denně a je úplně neskutečné, že její moudrost byla sepsána před pěti tisíci lety a pořád i dnes je tak relevantní. Je to magické a krásné pozorovat, jak to funguje a jak jednoduché a přirozené to vlastně je.

S láskou,

Inka

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *